Masukkan daun kari dan perasakan dengan sedikit garam dan gula. Bahan – bahan: 1 kg tepung gandum; 3 sudu besar marjerin; 1 sudu … that's why process uli , rest, di ulang 3 kali. Pada saya mudah sahaja, kalau perkara yang dibuat dengan teliti dan ambil masa, biasanya hasilnya lebih berkualiti. Rebus seketika sehingga terung betul-betul masak. Keluarkan doh dari peti sejuk dan boleh ditebar. Ulang proses menguli sebanyak beberapa kali sehingga doh betul-betul kental dan tidak pecah. follow step 1,2,3 diatas. terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. Akhirnya setelah mendapat persetujuan bersama dalam pembahagian tugas dan menu, saya dipilih sebagai wakil roti canai mamak. Bukan nak kata hebat sangat mak aku ni, tapi aku rasa kalau dia bukak kedai kat Kota Kemuning tu memang melingkup mamak mamak kat situ. Buku-buku Baca resipi roti lembut dan roti seperti ini dan jika mereka adalah brokoli dan boleh menjadi lazat. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. 1 sudu besar planta/majerin. Ini adalah makanan favorite saya untuk sarapan pagi. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. Berlangganan artikel terbaru dari blog ini langsung via email. Adun dengan doh sehingga betul-betul sebati. Masukkan air sedikit lagi sekiranya doh agak kering atau boleh tambah sedikit tepung sekiranya doh terlalu lembih dan tidak boleh diuli. Ini dia rahsia resepi roti canai lembut dan sedap. lupa nak cakap. Macam poyo je aku kan. Aku belajar buat roti canai dari mak aku. Tuang bancuhan tadi ke dalam bekas doh tepung gandum. Sama juga dalam masakan, kalau masak tu nak cepat siap je, jadi rasa pun lebih kurang la juga. Secara asasnya resepi untuk doh roti canai ni sama sahaja di mana-mana pun. Nur; November 10, 2017; 25808 views; 28; Add to favorites. Bahan-bahan resepi roti canai lembut dan rangup : 1 kg tepung; 750ml air; 1 telur; 1 sudu besar garam; 1 sudu besar mentega / marjerin; 5 camca besar tepung (jika anda melancarkan doh roti adalah terlalu lembut, tambah sedikit tepung ni) Cara membuat resipi roti bergulung yang lembut dan pelbagai : Saya kurang sikit dengan roti canai mamak sebab selalunya mereka gunakan doh yang dibuat di kilang. Sebab itu doh yang dibuat di kilang tak sedap. Bab doh tu dah satu hal, ditambah pula dengan skill menebar yang agak kurang, maka memang tak berapa sedap lah roti canai tu. image via Facebook. Pernah letih daripada saudara perempuannya makan nasi ?? Sebenarnya membuatnya tidaklah susah mana. Your email address will not be published. Untuk yang buat di rumah, anda boleh gunakan belakang talam ataupun tray yang rata. Uli tepung ngan air je.. sampai jadi doh.. minyak tu buat menebar roti je. Buku-buku Baca resipi roti lembut dan roti seperti ini dan jika mereka adalah brokoli dan boleh menjadi lazat. 1 biji Telur. Yang membuatkan doh itu sedap atau tidak adalah bergantung kepada cara kita menguli doh itu nanti. mula2 uli dgn air ke minyak masak dahulu? Masukkan pula karot dan kentang ke dalam rebusan dal tadi. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar. Uli jadi doh elastik dan tidak dilampirkan. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. Tapi hasilnya, memang mantap dan padu. Masa balik ke rumah mak di Bachang Melaka, kami adik beradik bermesyuarat untuk gotong royong masak sarapan pagi untuk esok hari. Resepi roti canai yang bagaimanakah dapat menciptakan hasil rasa roti canai yang lembut? Goreng sehingga naik bau dan tutup api. ** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan bahan penumis seperti bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, biji sawi dan bunga cengkih.